Fordon och transport

Brinner du för bilar, lastbilar eller mobila maskiner? Här kan du köra, serva och reparera fordon i fullt utrustade verkstadshallar. Går du fordons- och transportprogrammet på Uppsala Yrkesgymnasium Jälla har du stor chans att få jobb. Du kan också plugga vidare. I utbildningen ingår minst 15 veckors APL – Arbetsplatsförlagt lärande.

två elever inspektar underrede personbil

Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Du kan välja mellan inriktningarna personbil, transport, karosseri och lackering, lastbil och mobila maskiner. Du får lära dig att köra, diagnostisera, lackera, reparera och serva olika fordon. Vi har utrustade verkstadshallar och erfarna yrkeslärare.

Du väljer inriktning under årskurs 1. Inriktningen startar i årskurs 2. Blir det fler sökande än det finns platser avgör betygen från årskurs 1.

Här är våra yrkesutgångar du kan välja

Alla elever har praktik

I alla yrkesprogram ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), alltså praktik på en arbetsplats. APL ger dig kunskaper i yrket, arbetslivserfarenhet och kontakter. Tack vare goda branschkontakter kan vi erbjuda bra APL-platser som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen. Du är naturligtvis försäkrad under din APL.

Försäkringsinformation (PDF, 162 KB)

Yrkesprogrammen och högskolebehörighet

På yrkesprogrammen kan du få grundläggande högskolebehörighet. Då väljer du kurserna svenska 2, svenska 3 (eller svenska som andraspråk 2 och svenska som andraspråk 3) samt kursen Engelska 6. Kurserna väljer du när du börjat på utbildningen och du läser dem i årskurs 2 och 3. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

På yrkesprogrammen är de gemensamma ämnena engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen som du har läst i grundskolan.

Se film om fordon- och transportprogrammet (Textversion)

Tina Eriksson

Programrektor