Skogsbruk

Tycker du om att jobba i skogen? Gillar du maskiner och teknik? Välj naturbruksprogrammet med inriktning skogsbruk. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. I utbildningen ingår minst 15 veckors APL – Arbetsplatsförlagt lärande. Du kan också plugga vidare.

elev vid skogsmaskin

Naturbruksprogrammet, skogsbruk

Naturbruksprogrammet med inriktning skogsbruk är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet finns på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

Hos oss får du möjlighet att ta bland annat motorsågskörkort, grönt kort i skogen och utbildningen ADR för transport av farligt gods på landsväg. Inriktningen skogsbruk lär dig att hantera allt från skogsmaskiner till motorsåg och röjsåg.

Du får också starta, driva och avveckla ett UF-företag för att lära dig att utveckla ditt egna företag. I utbildningen ingår också studiebesök, t ex på Ecologs fabrik i Söderhamn för att titta på tillverkningen av skogsmaskiner samt besök i olika typer av skog och skogsbruk.

Jällas maskinpark är modern och flera maskiner byts varje år tack vare bra avtal med skogsmaskintillverkare. Det innebär att du får utbildning på många olika maskiner. Vi har två simulatorer som du som elev har tillgång till för att få mycket övningstid när du har tid och möjlighet. Eleverna som går skördarkursen får börja sin utbildning i våra skördarsimulatorer innan det är dags att ge sig ut i skogen.

Exempel på yrken du kan välja

  • Skogsmaskinförare
  • Arbete med skogskötsel (plantering, gallring, röjning etc)
  • Naturvårdare

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

APL utomlands

Genom EU-projektet Erasmus+ har du möjlighet att göra en del av din APL-utomlands. Alla kostnader som uppstår i samband med denna APL-placering finansieras av Erasmus+. Kontakta gärna Anneli Kvick som är vår internationella koordinator på skolan. 

Läs mer om inriktning skogsbruk (PDF, 192 KB)

 

Se film om naturbruk: skogsbruk (Textversion)

Arbete med skogen — gå naturbruksprogrammet med inriktning skogsbruk.

 

Petra Smith

Studie- och yrkesvägledare
IMNB, IND, NB

Anna-Karin Oterhals

Programrektor
NB

Anneli Kvick

Internationell koordinator
Speciallärare NB
Uppdaterad:

Andra sidor under: Skogsbruk