VVS och fastighet

Gillar du att arbeta både med hjärnan och händerna? Går du VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS på Uppsala yrkesgymnasium Jälla har du stor chans att få jobb. Du kan också plugga vidare. I utbildningen ingår minst 15 veckors APL – Arbetsplatsförlagt lärande.

elev böjer rör

VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS

VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. 

Du lär dig de grundläggande kunskaper du behöver i skolans verkstadslokaler för att kunna jobba i VVS-branschen. Du får lära dig att bygga, felsöka och reparera olika värme- och sanitetssystem efter gällande installationsregler och lagstiftning. Du får även lära dig att svetsa. Du får dessutom kunskaper i arbetsmiljöfrågor för att undvika arbetsskador och för att bygga upp en god hälsa. 

Alla elever har APL

I alla yrkesprogram ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), alltså praktik på en arbetsplats. Praktiken ger dig kunskaper i yrket, arbetslivserfarenhet och kontakter. Tack vare goda branschkontakter kan vi erbjuda bra praktikplatser som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.

 Erasmus logga

Genom EU-projektet Erasmus+ har du möjlighet att göra en del av din APL utomlands. Alla kostnader som uppstår i samband med denna APL-placering finansieras av Erasmus+ projektet. Vi samarbetar för närvarande med skolor och arbetsplatser i Finland, Estland, England, Frankrike, Tyskland och på Island. Kontakta gärna skolans Erasmus+ koordinator för mer information.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera.

Yrkesprogrammen och högskolebehörighet

Från hösten 2023 ges alla möjlighet att läsa grundläggande behörighet till högskola och universitet inom programmet genom att läsa kurserna svenska 2, svenska 3 och engelska 6. Det är möjligt att välja bort en eller flera kurser som ingår i den grundläggande behörigheten. Vi erbjuder matematik 2a som individuellt val. Kursen krävs för behörighet till vissa högskoleutbildningar.

Läs mer om inriktning VVS (PDF, 843 KB)

Se film om VVS- och fastighetsprogrammet (Textversion)

 

Anne-Maj Videnord

Studie- och yrkesvägledare
BA, VF

Susanne Calland

Programrektor BA, EE och VF
Internationell Koordinator
Uppdaterad: