Hästhållning

Tycker om ridsport eller vill ha din häst i ett stall nära skolan? Gå naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning på Uppsala yrkesgymnasium. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. Du kan också plugga vidare. I utbildningen ingår minst 15 veckors APL – Arbetsplatsförlagt lärande.

elev med häst

Naturbruksprogrammet, hästhållning

Naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet finns på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. I inriktningen hästhållning är stalltjänst obligatoriskt. Här får du delta i allt arbete som behövs kring hästar och stall: skötsel, ridning och körning och allt som hör hästverksamheten till.

Uppsala yrkesgymnasium Jälla har sedan 1994 utbildat elever inom hästhållning. Under alla dessa år har skolan utvecklats till en komplett anläggning med en hästutbildning av hög klass. Här är både personalen och hästarna välutbildade. Skolan har flera lag med skolhästar och elever som deltar i de olika allsvenskadivisionerna.

Här hittar du mer information om våra hästar

Islandshästprofil

Du kan välja att läsa Naturbruk med islandshästprofil. 
Tillsammans med Islandshästkonsult på Bärby har vi startat upp islandshästinriktning på Jälla. Det innebär att du som väljer att gå häst hos oss kan få stora delar av karaktärskurserna på islandshäst. Dessa kurser kommer att läsas på Bärby och Bärbys välrenommerade tränare kommer att hålla i undervisningen. 

Har du egen häst?

Då finns det möjlighet att ha din häst i ett stall i närheten av skolan. 

Exempel på yrken du kan välja

  • Hästskötare
  • Beridare
  • Ridledare
  • Yrkesmässigt arbete med häst

Alla elever har APL

I alla yrkesprogram ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), alltså praktik på en arbetsplats. Praktiken ger dig kunskaper i yrket, arbetslivserfarenhet och kontakter. Tack vare goda branschkontakter kan vi erbjuda bra praktikplatser som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.

 Erasmus logga

Genom EU-projektet Erasmus+ har du möjlighet att göra en del av din APL utomlands. Alla kostnader som uppstår i samband med denna APL-placering finansieras av Erasmus+ projektet. Vi samarbetar för närvarande med skolor och arbetsplatser i Finland, Estland, England, Frankrike, Tyskland och på Island. Kontakta gärna skolans Erasmus+ koordinator för mer information.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera.

Yrkesprogrammen och högskolebehörighet

Från hösten 2023 ges alla möjlighet att läsa grundläggande behörighet till högskola och universitet inom programmet genom att läsa kurserna svenska 2, svenska 3 och engelska 6. Det är möjligt att välja bort en eller flera kurser som ingår i den grundläggande behörigheten. Vi erbjuder matematik 2a som individuellt val. Kursen krävs för behörighet till vissa högskoleutbildningar.

Läs mer om inriktning hästhållning (PDF, 633 KB)

Följ oss på sociala medier:

FB: Hästinriktningen på Jällagymnasiet
Insta: JALLAGYMNASIET_HAST
Snap: JALLA_HAST

Se film om naturbruk: hästhållning (Textversion)
Arbeta med häst — gå naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning.

 

Petra Smith

Studie- och yrkesvägledare
NB, IMA

Madeleine Sjöblom

Programrektor
NB

Susanne Calland

Internationell koordinator
Programrektor BA, VF
Uppdaterad: