Hästhållning

Tycker om ridsport eller vill ha din häst i ett stall nära skolan? Gå naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning på Uppsala yrkesgymnasium. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. Du kan också plugga vidare. I utbildningen ingår minst 15 veckors APL – Arbetsplatsförlagt lärande.

elev med häst

Naturbruksprogrammet, hästhållning

Naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet finns på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. I inriktningen hästhållning är stalltjänst obligatoriskt. Här får du delta i allt arbete som behövs kring hästar och stall: skötsel, ridning och körning och allt som hör hästverksamheten till.

Uppsala yrkesgymnasium Jälla har sedan 1994 utbildat elever inom hästhållning. Under alla dessa år har skolan utvecklats till en komplett anläggning med en hästutbildning av hög klass. Här är både personalen och hästarna välutbildade. Skolan har flera lag med skolhästar och elever som deltar i de olika allsvenskadivisionerna.

Här hittar du mer information om våra hästar

Islandshästprofil

Du kan välja att läsa Naturbruk med islandshästprofil. 
Tillsammans med Islandshästkonsult på Bärby har vi startat upp islandshästinriktning på Jälla. Det innebär att du som väljer att gå häst hos oss kan få stora delar av karaktärskurserna på islandshäst. Dessa kurser kommer att läsas på Bärby och Bärbys välrenommerade tränare kommer att hålla i undervisningen. 

Har du egen häst?

Då finns det möjlighet att ha din häst i ett stall i närheten av skolan. Då har du tillgång till bra träningsmöjligheter på bana, i ridhus och i naturen runt omkring skolan.

Exempel på yrken du kan välja

  • Hästskötare
  • Beridare
  • Ridledare
  • Yrkesmässigt arbete med häst

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Läs mer om inriktning hästhållning (PDF, 183 KB)

APL utomlands

Genom EU-projektet Erasmus+ har du möjlighet att göra en del av din APL-utomlands. Alla kostnader som uppstår i samband med denna APL-placering finansieras av Erasmus+. Kontakta gärna Anneli Kvick som är vår internationella koordinator på skolan. 

Följ oss på sociala medier:

FB: Hästinriktningen på Jällagymnasiet
Insta: JALLAGYMNASIET_HAST
Snap: JALLA_HAST

 

Se film om naturbruk: hästhållning (Textversion)

Arbeta med häst — gå naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning.

 

Petra Smith

Studie- och yrkesvägledare
FT, NB, IMA, IMY

Madeleine Sjöblom

Programrektor
NB

Susanne Calland

Internationell koordinator
Programrektor BA, VF
Uppdaterad: