Bygg och anläggning

Är du nyfiken på hur man bygger och reparerar hus? Gå bygg- och anläggningsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. Du kan också plugga vidare. I utbildningen ingår minst 15 veckors APL – Arbetsplatsförlagt lärande.

två elever med röda skyddshjälmar står och skrattar i bygghall

Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet finns på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Här kan du välja mellan inriktningarna husbyggnad, anläggningsfordon, måleri och plåtslageri.

På husbyggnad lär du dig att bygga och renovera byggnader, broar och andra anläggningar. Inom måleri lär du dig om ny- och ommålning samt att sätta upp olika väggbeklädnader. Inom plåtslageri lär du dig om plåtslageri inom byggnad, ventilation och inneklimat. Anläggningsmaskinförare anlägger husgrunder och vägar, lastar grus och flyttar byggmaterial.

Under första året på byggprogrammet provar eleverna på samtliga av våra yrkesutgångar. Senare får eleverna välja en yrkesutgång och därefter tilldelas de ett yrke. Om för många elever vill ha samma yrkesutgång behöver ett urval göras. Det baseras på det första årets betyg i ämnena matematik, svenska, engelska och bygg 1 + 2. 

Här är yrkesutgångar på bygg- och anläggningsprogrammet

Alla elever har APL

I alla yrkesprogram ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), alltså praktik på en arbetsplats. Praktiken ger dig kunskaper i yrket, arbetslivserfarenhet och kontakter. Tack vare goda branschkontakter kan vi erbjuda bra praktikplatser som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.

 Erasmus logga

Genom EU-projektet Erasmus+ har du möjlighet att göra en del av din APL utomlands. Alla kostnader som uppstår i samband med denna APL-placering finansieras av Erasmus+ projektet. Vi samarbetar för närvarande med skolor och arbetsplatser i Finland, Estland, England, Frankrike, Tyskland och på Island. Kontakta gärna skolans Erasmus+ koordinator för mer information.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera.

Yrkesprogrammen och högskolebehörighet

Från hösten 2023 ges alla möjlighet att läsa grundläggande behörighet till högskola och universitet inom programmet genom att läsa kurserna svenska 2, svenska 3 och engelska 6. Det är möjligt att välja bort en eller flera kurser som ingår i den grundläggande behörigheten. Vi erbjuder matematik 2a som individuellt val. Kursen krävs för behörighet till vissa högskoleutbildningar.

Se film om bygg- och anläggningsprogrammet (Textversion)

 

Anne-Maj Videnord

Studie- och yrkesvägledare
BA, VF

Susanne Calland

Programrektor BA, EE och VF
Internationell Koordinator
Uppdaterad: