Anläggningsmaskinförare

Vill du köra bandgrävare, hjulgrävare, hjullastare och ta körkort klass B? Gå bygg- och anläggningsprogrammet, anläggningsmaskinförare på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. Du kan också plugga vidare. I utbildningen ingår 15 veckors APL – Arbetsplatsförlagt lärande.

Anläggningsmaskiner

Bygg- och anläggningsprogrammet, anläggningsmaskinförare

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet finns på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Antagning till Inriktning anläggningsmaskinförare startar i åk 2. Du väljer inriktning i årskurs 1. Finns det fler sökande än platser avgör betyg från årskurs 1. Du som går på bygg- och anläggningsprogrammet kan välja inriktningen anläggningsmaskinförare som leds av Maskinentreprenörerna. 

Samarbete med trafikskolan ingår i utbildningen och innehåller:

  • Teoriutbildning inklusive litteratur
  • Utbildning i Risk 1 (i dagliga tal kallad ”Risk-ettan”)
  • Körlektioner motsvarande 8 klocktimmar
  • Undervisningen kring körkortet ligger som en gemensam del under kursens gång.

Utbildningen drivs i samarbete med ME-skolan på Jälla. Där har du som elev möjlighet att öva på att köra anläggningsmaskiner. Maskinparken består av bandgrävare, hjulgrävare och hjullastare.

Alla elever har APL

I alla yrkesprogram ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), alltså praktik på en arbetsplats. Praktiken ger dig kunskaper i yrket, arbetslivserfarenhet och kontakter. Tack vare goda branschkontakter kan vi erbjuda bra praktikplatser som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.

 Erasmus logga

Genom EU-projektet Erasmus+ har du möjlighet att göra en del av din APL utomlands. Alla kostnader som uppstår i samband med denna APL-placering finansieras av Erasmus+ projektet. Vi samarbetar för närvarande med skolor och arbetsplatser i Finland, Estland, England, Frankrike, Tyskland och på Island. Kontakta gärna skolans Erasmus+ koordinator för mer information.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera.

Yrkesprogrammen och högskolebehörighet

Från hösten 2023 ges alla möjlighet att läsa grundläggande behörighet till högskola och universitet inom programmet genom att läsa kurserna svenska 2, svenska 3 och engelska 6. Det är möjligt att välja bort en eller flera kurser som ingår i den grundläggande behörigheten. Vi erbjuder matematik 2a som individuellt val. Kursen krävs för behörighet till vissa högskoleutbildningar.

Läs mer om anläggningsmaskinförare (PDF, 863 KB)

Information om ME-skolan (DOCX, 15 KB)

Läs om ME-skolan

Se film om utbildningen från ME-skolan (Textversion)

 

Anne-Maj Videnord

Studie- och yrkesvägledare
BA, VF

Susanne Calland

Programrektor BA, EE och VF
Internationell Koordinator

BYN - Branschrekommenderad skola

Uppdaterad: