Anläggningsmaskinförare

Vill du köra bandgrävare, hjulgrävare, hjullastare och ta körkort klass B? Gå bygg- och anläggningsprogrammet, anläggningsmaskinförare på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. Du kan också plugga vidare. I utbildningen ingår 15 veckors APL – Arbetsplatsförlagt lärande.

Anläggningsmaskiner

Bygg- och anläggningsprogrammet, anläggningsmaskinförare

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet finns på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Antagning till Inriktning anläggningsmaskinförare startar i åk 2. Du väljer inriktning i årskurs 1. Finns det fler sökande än platser avgör betyg från årskurs 1. Du som går på bygg- och anläggningsprogrammet kan välja inriktningen anläggningsmaskinförare som leds av Maskinentreprenörerna. 

Samarbete med trafikskolan ingår i utbildningen och innehåller:

  • Teoriutbildning inklusive litteratur
  • Utbildning i Risk 1 (i dagliga tal kallad ”Risk-ettan”)
  • Körlektioner motsvarande 8 klocktimmar
  • Undervisningen kring körkortet ligger som en gemensam del under kursens gång.

Utbildningen drivs i samarbete med ME-skolan på Jälla. Där har du som elev möjlighet att öva på att köra anläggningsmaskiner. Maskinparken består av bandgrävare, hjulgrävare och hjullastare.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Läs mer om anläggningsmaskinförare (PDF, 201 KB)

Information om ME-skolan (DOCX, 15 KB)

Läs om ME-skolan

 

Se film om utbildningen från ME-skolan (Textversion)

 

Anne-Maj Videnord

Studie- och yrkesvägledare
BA, EE, VF

Susanne Calland

Programrektor BA, VF
Internationell Koordinator

BYN - Branschrekommenderad skola

Uppdaterad: