Hästhållning

Tycker om ridsport eller vill ha din häst i ett stall nära skolan? Gå naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning på Uppsala yrkesgymnasium. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. Du kan också plugga vidare. I utbildningen ingår minst 15 veckors praktik.

Naturbruksprogrammet, hästhållning

Naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet finns på Uppsala yrkesgymnasium Jälla. I inriktningen hästhållning är stalltjänst obligatoriskt. Här får du delta i allt arbete som behövs kring hästar och stall: skötsel, ridning och körning och allt som hör hästverksamheten till.

Uppsala yrkesgymnasium Jälla har sedan 1994 utbildat elever inom hästhållning. Under alla dessa år har skolan utvecklats till en komplett anläggning med en hästutbildning av hög klass. Här är både personalen och hästarna välutbildade. Skolan har flera lag med skolhästar och elever som deltar i de olika allsvenskadivisionerna.

Här hittar du mer information om våra hästar

Islandshästprofil

Nu kan du välja att läsa Naturbruk med islandshästprofil!
Tillsammans med Islandshestkonsult på Bärby startar vi nu upp islandshästinriktning på Jälla. Det innebär att du som väljer att gå häst hos oss kan få stora delar av karaktärskurserna på islandshäst. Dessa kurser kommer att läsas på Bärby och Bärbys välrenommerade tränare kommer att hålla i undervisningen. 

Har du egen häst?

Då finns det möjlighet att ha din häst i ett stall i närheten av skolan. Då har du tillgång till bra träningsmöjligheter på bana, i ridhus och i naturen runt omkring skolan.

Exempel på yrken du kan välja

  • hästskötare
  • beridare
  • ridledare
  • yrkesmässigt arbete med häst

Alla elever har praktik

I alla yrkesprogram ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), alltså praktik på en arbetsplats. Praktiken ger dig kunskaper i yrket, arbetslivserfarenhet och kontakter. Tack vare goda branschkontakter kan vi erbjuda bra praktikplatser som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen. Du är naturligtvis försäkrad under din apl.

Försäkringsinformation (PDF, 162 KB)

Yrkesprogrammen och högskolebehörighet

På yrkesprogrammen kan du få grundläggande högskolebehörighet. Då väljer du kurserna svenska 2, svenska 3 (eller svenska som andraspråk 2 och svenska som andraspråk3) samt kursen Engelska 6. Dessa kurser kan du läsa inom ramen för din yrkesexamen på 2500 p. Kurserna väljer du när du börjat på utbildningen och vi läser dem i åk2 och 3. Prata gärna med en studie- och yrkesvägledare.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

På yrkesprogrammen är de gemensamma ämnena engelska, historia, idrott och hälsa, matematik, naturkunskap, religionskunskap, samhällskunskap och svenska eller svenska som andraspråk. På yrkesprogrammen läser du fler yrkesämnen, så kallade karaktärsämnen, och mindre av de ämnen som du har läst i grundskolan. Utöver det får du möjlighet att specialisera dig mer inom programmet, det kallas för programfördjupning.

Informationsblad inriktning hästhållning (PDF, 421 KB)

Poängplan inriktning hästhållning (PDF, 162 KB)

Följ oss på sociala medier:

FB: Hästinriktningen på Jällagymnasiet
Insta: JALLAGYMNASIET_HAST
Snap: JALLA_HAST

Lotta Andersson (LAN)

Lärare NB
Hästar, Entreprenörskap

Mats Samuelsson (MSA)

Lärare NB
Djurämnen, Idrott
Uppdaterad: