Karosseri och lackering

Brinner du för bilar och är intresserad av ett hantverksyrke? Sök fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri och lackering på Uppsala Yrkesgymnasium Jälla. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. Utbildningen är från och med andra läsåret till största delen arbetsplatsförlagd.

elev blandar färg billack

Inriktning Karosseri och lackering (lärling från år 2)

Fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri och lackering är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. 

Under det första året läser alla grundläggande fordonsteknik, vi gör studiebesök och provar olika yrken i branschen. Till andra året väljer du inriktning karosseri och lackering. Då får du bland annat lära dig om skarvnings- och sammanfogningsteknik och olika lackeringssystem. Du väljer om du vill inrikta dig mot att bli skadereparatör eller lackerare. Vi har utrustade verkstadshallar och erfarna yrkeslärare.

Alla elever har APL

I alla yrkesprogram ingår minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), alltså praktik på en arbetsplats. Praktiken ger dig kunskaper i yrket, arbetslivserfarenhet och kontakter. Tack vare goda branschkontakter kan vi erbjuda bra praktikplatser som ofta leder till jobb direkt efter utbildningen.

 Erasmus logga

Genom EU-projektet Erasmus+ har du möjlighet att göra en del av din APL utomlands. Alla kostnader som uppstår i samband med denna APL-placering finansieras av Erasmus+ projektet. Vi samarbetar för närvarande med skolor och arbetsplatser i Finland, Estland, England, Frankrike, Tyskland och på Island. Kontakta gärna skolans Erasmus+ koordinator för mer information.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera.

Yrkesprogrammen och högskolebehörighet

Från hösten 2023 ges alla möjlighet att läsa grundläggande behörighet till högskola och universitet inom programmet genom att läsa kurserna svenska 2, svenska 3 och engelska 6. Det är möjligt att välja bort en eller flera kurser som ingår i den grundläggande behörigheten. Vi erbjuder matematik 2a som individuellt val. Kursen krävs för behörighet till vissa högskoleutbildningar.

Läs mer om yrkesutgång Bilskadereparatör (PDF, 837 KB)

Läs mer om yrkesutgång Billackerare (PDF, 882 KB)

 

Se film från APL-plats (Textversion)

Träffa Eric på Skadeverkstad Uppsala där han har sin sin APL-plats och lagar Tesla-bilar. Eric utbildar sig till billackerare på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

 

Lina Hansen

Studie- och yrkesvägledare
EE, FT & Erasmus

Tina Eriksson

Programrektor
EE, FT, IMFT
Uppdaterad: