Karosseri och lackering

Brinner du för bilar och är intresserad av ett hantverksyrke? Sök fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri och lackering på Uppsala Yrkesgymnasium Jälla. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. Utbildningen är från och med andra läsåret till största delen arbetsplatsförlagd.

elev blandar färg billack

Inriktning Karosseri och lackering (lärling från år 2)

Fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri och lackering är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. 

Under det första året läser alla grundläggande fordonsteknik, vi gör studiebesök och provar olika yrken i branschen. Till andra året väljer du inriktning karosseri och lackering. Då får du bland annat lära dig om skarvnings- och sammanfogningsteknik och olika lackeringssystem. Du väljer om du vill inrikta dig mot att bli skadereparatör eller lackerare. Vi har utrustade verkstadshallar och erfarna yrkeslärare.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Läs mer om yrkesutgång Bilskadereparatör (PDF, 158 KB)

Läs mer om yrkesutgång Billackerare (PDF, 202 KB)

 

Se film från APL-plats (Textversion)

Träffa Eric på Skadeverkstad Uppsala där han har sin sin APL-plats och lagar Tesla-bilar. Eric utbildar sig till billackerare på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

 

Tina Eriksson

Programrektor
EE, FT, IMFT
Uppdaterad: