Karosseri och lackering

Brinner du för bilar och är intresserad av ett hantverksyrke? Gå fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri och lackering på Uppsala yrkesgymnasium. Efter utbildningen har du stor chans att få jobb. Utbildningen är från och med andra läsåret till största delen arbetsplatsförlagd.

elev blandar färg billack

Fordons- och transportprogrammet, karosseri och lackering (lärling från år 2)

Fordons- och transportprogrammet med inriktning karosseri och lackering är ett yrkesprogram som leder till en yrkesexamen. Programmet finns på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

Under det första året läser alla grundläggande fordonsteknik, vi gör studiebesök och provar olika yrken i branschen. Till andra året väljer du inriktning. Då får du bland annat lära dig om skarvnings- och sammanfogningsteknik och olika lackeringssystem. Du väljer om du vill inrikta dig mot att bli skadereparatör eller lackerare. Vi har utrustade verkstadshallar och erfarna yrkeslärare.

Lär dig ett yrke och få en gymnasieutbildning

När du pluggar på ett yrkesprogram får du en gymnasieutbildning samtidigt som du lär dig ett yrke. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera inom yrkeshögskolan. Du kan också välja att läsa extra kurser för att studera vidare på högskolan.

Läs mer om yrkesutgång bilskadereparatör (PDF, 158 KB)

Läs mer om yrkesutgång billackerare (PDF, 158 KB)

 

Se film från APL-plats (Textversion)

Träffa Eric på Skadeverkstad Uppsala där han har sin sin APL-plats och lagar Tesla-bilar. Eric utbildar sig till billackerare på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

 

Sabina Bergström

Studie- och yrkesvägledare
FT, IMFT

Helene Hålldin

Programrektor
EE, FT, IMFT
Uppdaterad: